čtvrtek 7. května 2015

Kouzlo ovesných kaší

Krásné odpoledne!

Dneska vám přináším článek, který chci věnovat mojí oblíbené snídani - ovesné kaši. V poslední době mě potěšilo, když se mě jedna kamarádka zeptala, jak si dělám ovesné kaše, že by to taky chtěla vyzkoušet. Naopak mě překvapilo, když jiná kamarádka zase říkala, že si udělala kaši a vůbec jí nechutnala :D Jenže si jí udělala jen tak uvařenou ve vodě s ničím na ochucení a tak jsem jí doporučovala, čím jí ozvláštnit.
To mě nakonec přivedlo k myšlence na tento článek, ve kterém prozradím, jak dělám kaše já a představím nějaké tipy na ochucení, vylepšení a také mé nej kombinace. Tímto chci pomoci hlavně začátečníkům, které třeba také jejich první kaše také moc nenadchla, jak to vychytat, aby chutnala skvěle. Zároveň třeba někoho inspiruji k něčemu novému :)

Jak na to?
Základ č. 1 - ovesné vločky jemné! (žádné instantní kaše z sáčku)
Moji favorité jsou jednoznačně vločky z Lidlu, stojí asi kolem 16-18 Kč a kaše je z nich taková jemnější a moc dobrá.

Základ č. 2 - vločky pomixuji. Ve větší a hlubší míse si vločky mixérem rozemelu až je z nich spíš taková hrubší moučka. Já osobně mám totiž ráda když je kaše taková "víc kašovitá" :D a hezky krémová a jemná. Někde, ale zase preferuje hustou kaši z nemletých vloček, musíte prostě vyzkoušet :)

Základ č. 3 - vařím napůl ve vodě a napůl v mléce. Kaše vařená jenom ve vodě mi přijde, že to prostě není ono, s tím mlékem má prostě lepší chuť.

Základ č. 4 - vločky předem namáčím. Většinou hned jak vstanu, tak si předem v kastrůlku nechám chvíli vločky namočené (napůl ve vodě a napůl v mléce). Pak si zatím udělám nějakou tu ranní hygienu a vše co potřebuji a až pak jdu vařit kaši. Vločky mezitím nasáknout, trochu jakoby nabobtnají a hlavně je pak kaše uvařená rychleji a je taková jemnější.

Čím ochutit kaši?
• med - většinou hned jak začínám kaši vařit, přidám opravdu jen trošičku medu
• ovoce - některé ovoce přímo povařím v kaši, nebo ho pak přidám až v misce na ozdobu
• skořice - hodí se hlavně v kombinaci s jablkem a hruškou
• kokos - strouhaný kokos, spíše až v misce na ozdobu
• mák - další výborná věc přidat již při vaření kaše mák a chvíli povařit
• vanilkové aroma - kápnout kapku, dvě při vaření
• různá sójová ochucená  mléka
• oříšky - spíše také až v misce na ozdobení
• kostička čokolády - není nic úžasnějšího než když se v kaši ta čokoláda pak rozpustí!
• sirupy - já používám hlavně datlový (dále můžete zkusit třeba javorový, rýžový apod.)
• karob - lze samozřejmě použít normální kakao (v lepším případě pravé hořké)
• perníkové koření - přidávám již při vaření
Tipy 
Banánová kaše - větší část banánu si předem rozmačkám vidličkou a poté asi v půlce vaření přidám do kastrůlku a chvíli povařím

Štrůdlová kaše - opět asi v půlce vaření přistrouhám do kaše asi půlku jablka a povařím, pak kombinují se skořicí a mandlemi či jinými oříšky

Hrušková - to samé jako u jablka, ale strouhám hrušku

Kaše "lesní plody" - nechat v kaši chvíli povařit mražené lesní ovoce (nejdřív ho předem trochu ohřeji), kaše pak dostane nejen skvělou chuť ale i barvu

A tohle vše bylo ke klasické kaši z ovesných vloček. Kromě této klasiky můžete vyzkoušet (a doporučuji) třeba rýžové vločky, jáhlové vločky, špaldovou nebo rýžovou krupičku. Dále existuje také pohanková kaše, ale mě osobně pohanka až tak moc nejela.

A na závěr nějaká foto inspirace :)


8 komentářů:

  1. Ono taky záleží na výběru ovesných vloček ty z lídlu jsou skvělé taky mi z nich kaše moc chutná. :)
    Já jsem taky slyšela o tom přidat do kaše vajíčko, ale zatím jsem to nezkoušela. ty tvoje kaše vypadají báječně. ♥

    OdpovědětVymazat
  2. Všechny vypadají tak krásně, to zdobení, ty barvy, aaach O:) Jinak moje favoritka je jablko+vlašské ořechy+skořice a nahoru jogurt nebo tvaroh:3
    tribanany.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Stejné vločky používám i já, jiné prakticky nekupuju. Nemusí se předem namáčet když jsou jemné, jsou levné a prostě super :D Máš ty kaše krásně nazdobené, já jsem barbar a nikdy si je tak nenachystám, ale je pravda že mi to víc chutná jen tak bez ničeho, stačí zamíchat kakao a kokos a jsem spokojená :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tyto vločky používá asi většina lidí :) Já mám ráda kaši z jakýchkoliv vloček, je mi jedno, zda jsou jemné nebo hrubé, na chuti to nic nemění :)
    Kaše máš krásně nazdobené a celkově nápady fajn, ač většinu asi znám, ale kdo z nás "healthylifestylerů" a fitnesáků ne :D

    worldaroundmissnothing.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Já si teda vločky předem nenamáčím, možná vyzkouším, i těch 10 minut nějakou změnu může udělat, že..:)
    Jinak kaše miluju, mám je opravdu skoro každý den. Hrozně mi chutnají!

    http://the-biggestfear.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  6. Doporučuju zkusit kaši s marcipánem.♥

    OdpovědětVymazat
  7. Super tipy, které také praktikuji :)

    OdpovědětVymazat
  8. och, toto je mega, sliny mi tecu :D neskusala som vlocky pomliet, tiez zvyknem mat tie z Lidlu, no nejedavam ich casto,lebo mam z nich krce a nafukuje ma. Skusim ich este pomliet ako to ty robis, ci to nepomoze :)
    Drew's Beauty

    OdpovědětVymazat