pondělí 2. února 2015

Cizrna & polenta - dva skvělé tipy na oběd!

Hezké odpoledne!

Dnes vám přináším článek o dvou super potravinách, které už nějakou dobu nesmí chybět v mé spíži!  Objevila jsem se docela nedávno a obě jsem si hned zamilovala.

CIZRNA
Cizrnu, nebo také tzv. "římský hrách" jsem si překvapivě ihned oblíbila, přestože např. fazole a čočku moc nemusím. Od té doby, ale v mém jídelníčku nesmí chybět. Výhodou je, že obsahuje mnoho prospěšných vitamínů a minerálních látek, hodně železa, vápník, hořčík a také zdravé tuky a vlákninu.
Můžete jí sehnat buď v suchém stavu nebo v plechovce. Já osobně zatím vždy používala jen tu v plechovce, je velmi rychlá na přípravu, protože ta v suchem stavu se musí nechat hodně dlouho před zpracováním namáčet.

Cizrna se zeleninou v rajčatové omáčce
• plechovka cizrny
• žampiony
• rajčata, paprika, kukuřice
• cibule
• kuřecí maso nebo kuřecí šunka / případně tofu (cokoliv máte rádi)
• rajčatové pyré
• koření
• olivový olej

Pokud si chcete dělat cizrnu s kuřecím masem, tak si maso nakrájíme na kostičky a cibuli najemno. Na pánvi na troše olivového oleje  zpěníme cibuli, přidáme maso a necháme chvíli smažit, poté přidáme nakrájené žampiony a okořeníme (sůl, pepř, vegeta příp. další vaše oblíbené koření, třeba sladká paprika apod.). Cizrnu si mezitím slijeme do cedníku a necháme trochu okapat. Poté přihodíme do pánve a mícháme. Nakonec přidáme pokrájenou zeleninu. Cizrnu stačí nechat na pánvi už jen chvíli, ale záleží hlavně jak moc jí chcete mít měkkou. Nakonec do pánve přilejeme rajčatové pyré a ještě chvíli mícháme.


POLENTA
Polenta je v podstatě jakási kukuřičná krupice, která se dá připravit opravdu na mnoho způsobů - např. ve formě kaše, lze z ní udělat ale také polentovou placku nebo třeba noky. Já ji kupuji např. v Tescu od značky Agnesi, ale určitě jí seženete v každé zdravé výživě.

Polentové noky s kuřecím masem a žampiony
• instantní polenta
• voda
• sůl, příp. další koření (např. majoránka apod.)
• kuřecí maso
• žampiony
• rajčátka
Polentu připravíme podle návodu na obalu (je to jednoduché - v hrnci přivedeme vodu k varu, lehce osolíme a pomalu přisypeme polentu a mícháme dokud se nevytvoří hustá kaše). V případě noků je potřeba aby kaše byla opravdu hustá. Poté jí necháme vychladnout a mezitím si zatím připravíme maso, které nakrájíme a osmahneme na pánvi na troše olivového oleje. Přidáme pokrájené žampiony, okořeníme. Když máme hotovo, dáme pánev na chvíli stranou a vrátíme se k vychladlé polentě. Z ní vytvarujeme takové menší oválky, no prostě "noky" :D a ty pak všechny přihodíme ke směsi na pánev a necháme chvíli osmahnout. Přidávám ještě trochu majoránky. Nakonec přidám pokrájená rajčata aby se trochu povařila. A pak hotovou směs můžeme podávat na talíř! :)


7 komentářů:

  1. Polenta byla zrovna dneska, česneková, opražená na pánvi :)

    OdpovědětVymazat
  2. Cizrna je nejnejlepší! :) Jednou jsme s mamkou našly skvělý recept v Albertu - cizrna na paprice.No to byla dobrota :)

    OdpovědětVymazat
  3. Polentu jsem nikdy neměla, ale ty noky vypadají skvěle! Že bych ji konečně zkusila? :D

    OdpovědětVymazat
  4. Polentu neznám, ale cizrnu připravuji docela často. Třeba dnes na oběd jako salát s kuřecím masem :)

    OdpovědětVymazat
  5. Vypadá to skvěle oboje, takže už vím, co bude maminka vařit o víkendu :D

    OdpovědětVymazat
  6. Cizrnu úplně miluju, asi opravdu moje nejoblíbenější luštěnina! Prostě lahůdka :)
    A polentu neznám, každopádně vypadá taky dobře :) Dost jsem o ní četla, právě že se z ní dělají noky nebo i kaše... Noo, musím vyzkoušet ;)

    worldaroundmissnothing.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  7. Já to taky měla takový krémový no..:D ale bylo to výborný! Právě si v plánuji v po/út udělat lívance a k tomu tuto dobrotu! :D
    http://the-biggestfear.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat