čtvrtek 25. září 2014

Celozrnná pizza

Dnes jsem dostala obrovskou chuť na pizzu. Ale nikoliv na tu z pizzerie, nebo v horším případě na tu z mrazáku, ale na klasickou domácí pizzu ve zdravější verzi.
 Většinou dělám porci spíše pro dva lidi, ale dneska jsem udělala jen menší pro mě k obědu :) Takže na jednu kulatou pizzu budeme potřebovat cca:
• 100 g celozrnné mouky
• 70 ml vlažné vody
• 10 g droždí
• kapku olivového oleje
• sůl
• malá špetka cukru

Na ozdobení - v podstatě záleží na vás, já použila:
• rajčatové pyrré
• koření oregano + trošku bazalky
• kuřecí šunka
• mozarella
• sýr eidam
• rajčata

Nejdříve si uděláme kvásek - do misky rozdrobíme droždí, zalijeme vlažnou vodou a přidáme opravdu jen trošičku cukru. Přikryjeme utěrkou a necháme tak 10-15 minut kynout. Poté si připravíme mouky a promícháme jí se solí. Smícháme kvásek s moukou a vmícháme kapku oliv. oleje. Vše pořádně promícháme a pak už rukama propracováváme na kuchyňské lince. Až bude těsto propracované necháme ho ještě opět tak 10-15 minut uležet v míse pod utěrkou.

Pak si vytvarujeme či vyválíme z těsta požadovaný tvar. Potřeme rajčatovým pyrré, posypeme kořením, přidáme šunku, sýr, rajčátka a popřípadě další ingredience. Na závěr ještě nahoře znovu trochu posypu kořením. 

Je lepší si už během zdobení rozehřát troubu na co nejvíc. No a pak pečeme, většinou to nekontroluji podle minut, ale spíš podle vzhledu - prostě to vždycky nějak tak poznám, kdy je pizza hotová :D Hlavně podle okrajů a podle rozteklého sýru.


Žádné komentáře:

Okomentovat